بچ کد چیست و چرا اورکلاکرها به آن توجه میکنند؟
واحد پردازنده مرکزی (CPU)، اصلی ترین بخش کامپیوتر میباشد که عملکرد های مهمی را بر عهده دارد وقطعاً انتخاب صحیح یک پردازنده قدرتمند و مناسب با نیازها تاثیر زیادی در سرعت و بهبود عملکرد سیستم و امورات شما دارد. این روزها دنیای پردازنده ها پیشرفت چشمگیری داشته است و انتخاب یک پردازنده ی مناسب به دلیل تفاوت ها کمی سخت به نظر میرسد.
اینتل یکی از تولید کنندگان تجهیزات رایانه ای میباشد که همیشه یک رقیب جدی برای سایرین به شمار میرود.
تفاوت های زیادی در بین پردازنده های این شرکت از جمله تکنولوژی های به کار رفته در پردازنده، لیتوگرافی پردازنده، فرکانس، نسل پردازنده و … به چشم میخورد.
اما همیشه یک مورد خاص مورد توجه اورکلاکر ها و افراد متخصص بوده که کمتر به آن پرداخته شده است و آن بچ کد است که در این مقاله توضیح مختصری در مورد آن میدهیم.
برای آشنایی بهتر با بچ کد بیایید تا نگاهی کوتاه به روند ساخت CPU تا مرحله ی برش شمش سیلیکونی داشته باشیم.
جمع آوری شن:
درواقع حدود 25 درصد از شن را سیلیکون تشکیل میدهد که یکی از مواد برای ساخت اجسام نارسانا است. جالب است که بدانید یکی از دلایل ساخت پردازنده ها در کشور های Costa Rica وMalay نیز درصد بیشتر سیلیکای موجود در شن این دو کشور است.
ذوب کردن شن:
در مرحله ی بعد شن ها در دمای بالا ذوب میشوند و در نهایت سیلیکای موجود در آن به صورت مایع درآمده و در یک سری ظرف های توپی شکل ریخته میشود.
برش شمش سیلیکونی:
در این قسمت شمش سیلیکونی توسط تجهیزاتی به لایه های باریکی که به آن ها قرص(Wafer ) میگویند برش میخورند و پس از آن Wafer ها کاملا پولیش و صیقلی میشود.
بچ کد درواقع یک شاخصه غیر انحصاری برای یک پردازنده است زیرا گاهی ممکن است که دو پردازنده یک بچ کد یکسان داشته باشند.
حال بیایید نگاه دقیق تری به این موضوع داشته باشیم. در تصویر زیر یک سری اعداد وحروف را مشاهده میکنید که درواقع در پشت یک پردازنده i7 حک شده و این همان بچ کد میباشد.
عددی که ما اینجا میبینیم شامل کارکتر های L520B669 میباشد.
از سمت چپ اولین کارکتر را که هم میتواند عدد باشد و هم حروف را بازبینی میکنیم. کد هایی که در این قسمت درج میشوند میتواند از موارد زیر تشکیل شده باشد.
0 = San Jose, Costa Rica
1 = Cavite, Philippines
3 = Costa Rica
6 = Chandler, Arizona
7 = Philippines
8 = Leixlip, Ireland
9 = Penang, Malaysia
L = Malaysia
Q = Malaysia
R = Manila, Philippines
Y = Leixlip, Ireland
که در این مورد ساخت کشور مالزی است.
رقم دوم درواقع نشان میدهد سال تولید CPU چه موقعی میباشد که در این مورد ساخت 2015 است.
رقم سوم و چهارم میتوانیم هفته ی تولید را مشاهده کنیم که در اینجا هفته ی 20 تولیده شده است.
در رقم پنجم سالن تولید را میبینیم که در این CPU سالن B است.
و در نهایت رقم های ششم، هفتم و هشتم نیز سری ساخت است که در اینجا 669 میباشد.
حالا که با این کارکتر ها آشنا شدیم باید ببینیم که چرا اورکلاکر ها به بچ کدها توجه ویژه ای دارند؟
اگر یادتان باشد در بخش مراحل ساخت گفتیم که مواد ذوب شده به شکل یک شمش در می آیند و سپس برش میخورند، آن برشی که در واقع از قسمت های وسط این شمش زده میشود کیفیت بسیار خوبی دارند و شما هرچه از این مرکز دورتر شوید طبیعتاً برای اورکلاک نامناسب تر هستند و زود تر داغ میشوند و از لحاظ تجربی هفته های بین 34 و 38 بهترین کیفیت ها را دارند که البته در تمام نسل ها این موضوع صادق نیست.
باید بگوییم که از لحاظ کارایی بین چیپ های ساخت مالزی و کاستاریکا تفاوتی را شاهد نیستیم اما اگر شما یک اورکلاکر هستید وقصد اکستریم اورکلاکینگ را دارید تفاوت هایی بروز پیدا میکند که در این مورد کفه ترازو سمت چیپ های ساخت کاستاریکا کمی سنگین میشود.
اما در نهایت اگر یک جمع بندی کلی بر موضوع داشته باشیم باید بگوییم که نگاه کردن به بچ نامبر تنها یک راهنمایی برای ما میباشد نه دلیلی برای خرید آن CPU و نمیتوان تنها با اتکا کردن به این موضوع مطمئن شد که یک CPU قدرتمند را انتخاب کردیم.
امیدواریم این مقاله پاسخ برخی از کاربران عزیزمان را که در مورد بچ نامبر ها سوال پرسیده بودند را داده باشد.
نظرات و تجربیات خودتان را با ما به اشتراک بگذارید.