5 مشکل همگانی ویندوز 10 و راه برطرف کردن آنها (قسمت دوم)
درحالیکه حدود 2 سال از عرضه ویندوز 10 میگذرد، بااینحال به دلیل بهروزرسانیهای پیدرپی، گاهی اوقات اجرای آن بر روی برخی از دستگاهها با مشکلاتی مواجه میشود. ما در قسمت اول این مطلب برخی مشکلاتی که ممکن بود در هنگام نصب و راه اندازی ویندوز 10 نمایان شوند را مرور کردیم و در این قسمت خواهان بررسی مشکلاتی هستیم که ممکن است در هنگام استفاده روزمره از این سیستمعامل بروز کنند.
استفاده از قابلیت Battery Saver
برای اینکه کاربران بتوانند باطری دستگاه خود را بهخوبی مدیریت و حفظ کنند؛ ویندوز 10 از ابزار جدیدی به نام Battery Saver استفاده میکند. به محض اینکه شارژ باطری دستگاه به کمتر از درصد تعیینشده برسد ابزار Battery Saver وارد عمل شده و با شناسایی و قطع برنامهها و مکانیزمهایی که شارژ زیادی مصرف میکنند درصد مصرف را به میزان قابل ملاحظهای کاهش میدهد. اگر میخواهید تا از باطری استفاده بیشتری کنید میتوانید بعضی تنظیمات باطری را تغییر دهید. برای فعالسازی Battery Saver کافی است در Taskbar بر روی آیکون Action Center کلیک کنید و یا از کلیدهای ترکیبی Ctrl+A استفاده کنید؛ اکنون کافی است بر روی کاشی Battery saver کلیک کنید.
علاوه بر این در ویندوز 10 به راحتی میتوان به راحتی مصرف باتری هریک از اپلیکیشنهایی که فعال سازی آنها میتواند این پارامتر را افزایش دهد را کنترل کرد. برای این کار پس از طی کردن مسیر Settings و System > Battery Saver گزینه Change background app settings را انتخاب کنید. در لیست پیش روی امکان ادامه فعالیت هر یک از اپلیکیشنهایی که فکر میکنید انرژی زیادی را مصرف میکنند را غیرفعال کنید.
استفاده از قابلیت ویندوز HEllo!
برای آن دسته از کاربرانی که با قابلیت ویندوز هلو آشنایی ندارند باید عرضه کنیم که مایکروسافت در ویندوز 10 زیرساختی را بهطور پیشفرض تعبیه کرده که کاربران با بهرهگیری از سنسور اثر انگشت و یا دوربین تشخیص چهره Real sense میتوانند قفل صفحهنمایش دستگاه مبتنی بر ویندوز 10 خود را باز کنند. همچنین فریمورک Companion Device این قابلیت را به وجود آورده که کاربران میتوانند پس از اتصال گجت پوشیدنی خود به ویندوز 10 دسکتاپ، با انجام یک ژست حرکتی با آن گجت در جهت بازگشایی قفل پیسی، لپتاپ یا گوشی ویندوز خود اقدام کنند.
همانطور که اشاره شد، برای استفاده از قابلیت ویندوز هلو به سختافزار پیشنیاز همچون سنسور اثر انگشت و یا دوربینهای سنجش عمق برای شناسایی چهره افراد نیاز است. اگر دستگاه شما نیز دارای یک از این سختافزار میباشد، برای سِت کردن تنظیمات دلخواه ابتدا کافی است به قسمت Account در بخش تنظیمات رفته؛ سربرگ Change Account Settings و سپس Sign-in Options and set a PIN را انتخاب کنید. اگر دستگاه شما دارای یک از سختافزار پیشنیاز باشد، در صفحه باز شده به شما پیشنهاد میشود که بهعنوان مثال یکی از انگشتهای خود را بهعنوان رمز عبور بر روی سنسور قرار دهید و یا اینکه صورت خود را در موقعیتی که دوربین بتواند آن را اسکن کند تنظیم کنید.
افزایش امنیت اطلاعات
بیشتر کاربران از سنگین بودن آنتیویروسها گلهمند هستند؛ اما ویندوز دفندر تعبیه شده در ویندوز 10 چالاکی خوبی دارد و باعث کندی سرعت سیستم نمیشود. طرز کار ویندوز دفندر نیز به این ترتیب است که در صورت پیدا شدن بدافزار، به کاربر در قسمت اعلانها، اخطار داده میشود و همزمان بدافزار در قرنطینه قرار میگیرد. بانک اطلاعاتی ویروسهای این ابزار امنیتی مایکروسافت نیز به صورت خودکار از طریق ویندوز آپدیت، بهروزرسانی میشود. امکان حفاظت کامپیوتر در هرلحظه و حفاظت با استفاده از رایانش ابری نیز مواردی است که در ویندوز دفندر به چشم میخورد.
این لایه امنیتی بهطور پیشفرض در زمان نصب ویندوز 10 فعال خواهد شد، با این حال برای فعال یا غیرفعال کردن آن تنها کافی است در منوی تنظیمات به سربرگ Update & Security بروید. توجه داشته باشید که برخی از آنتیویروسهای جانبی در زمان نصب این قابلیت را غیرفعال میکنند، ازاینرو اگر آنتی ویروس قبلی خود را حذف کردهاید، بایستی ویندوز دفندر را مجدد به صورت دستی فعال کنید.
ویندوز 10 علاوه بر قابلیت فوق، دارای دیوار آتش یا فایروال است که اتصالات اپلیکیشنها و نرمافزارهای مختلف به شبکه اینترنت را مدریت میکند. در سوی دیگر قابلیت احراز هویت از طریق روشهای بیومتریک از قبیل سنسور اثر انگشت و یا دوربین تشخیص چهره برای ورود به محیط ویندوز را Windows Hello مینامند. تا پیش از این صرفاً از قابلیت مذکور میتوانستیم در جهت ورود امن به محیط سیستمعامل استفاده کنید و این در حالیست که در آپدیت سالانه ساز و کاری تعبیه شد تا بتوان از آن در جهت احراز هویت برای پرداختهای درون برنامهای یا ورود به اکانت وبسایتها استفاده کرد.
شیوه نمایش ناتیفیکیشنها
یکی از اصلیترین تفاوتها میان ویندوز 10 و سایر نسخههای این سیستمعامل، برخورداری از اکشن سنتر یا بخش اعلانیهها است. هرچند در این بخش تمام اعلانیههای اپلیکیشنها و سرویسهای متصل به سیستمعامل نمایش داده میشود، با این حال افزایش آنها بهمرور زمان میتواند کمی آزار دهنده باشد. البته جای نگرانی نیست، چراکه خوشبختانه مایکروسافت امکان شخیص سازی شیوه نمایش هر یک از ناتیفکیشنها را فراهم کرده است.
کاربر میتواند با مراجعه به قسمت Notifications & actions در تنظیمات اصلی سیستمعامل و استفاده از تکنیک کشیدن و رها کردن، آیکونهای بخش Quick Actions را به سلیقه خود مرتب نمایید. در این قسمت همچنین بخشی به نام Show notifications from these apps وجود دارد که در آن لیستی از نرمافزارهای نصب شده بر روی سیستم قابل مشاهده میباشد. هر کدام از این برنامهها که در حالت روشن و یا On قرار داشته باشند، اعلانهای خود را از طریق Action Center به اطلاع کاربر خواهند رساند. اگر میخواهید اعلانهای یک برنامه خاص برایتان نمایش داده شود ولی در عین حال هیچ صدایی پخش نشود، در این صورت میتوانید با کلیک بر روی نرمافزار مربوطه، گزینه Play a sound when a notification arrives را در حالت خاموش و یا Off قرار دهید.
بهینه کردن سیستمعامل برای کار بر روی نمایشگرهایی با وضوح تصویر بالا
همانطور که میدانید ویندوز 10 برای اجرا بر روی هر گجت هوشمندی توسعه یافته است. البته پشتیبانی از حجم وسیع دستگاههای مختلف میتواند سبب بروز مشکلات ناخواسته هم گردد. در همین راستا گزارش شده افرادی که قصد نصب و بهکارگیری از این نسخه سیستمعامل ویندوز بر روی نمایشگرهایی با وضوح بالا را دارند، با مشکلاتی ازجمله عدم شفافیت تصویر مواجه شدهاند. اگر شما نیز جزو این دسته از کاربران هستید و میخواهید آن را ب سادگی برطرف کنید، ابتدا بخش تنظیمات سنتی ویندوز یعنی Control Panel و بعد قسمت Display رفته و در صفحه باز شده مشخصات پیش روی را بر اساس ویژگیهای نمایشگر تنظیم کنید. البته گاهی اوقات پیش میآید که صرفاً این عدم شفافیت در برخی برنامههای خاص رخ میدهد. در این صورت بر روی آیکون آن برنامه کلیک راست کرده، گزینه Properties را انتخاب کنید و سپس در سربرگ Compatibility گزینهای با عنوان Disable display scaling on high DPI settings را پیدا و انتخاب کنید. درنهایت OK را انتخاب کرده و یکبار سیستمعامل را ریست نمایید.
تنظیمات کورتانا
همانطور که از یک دستیار صوتی هوشمند انتظار میرود، کورتانا نیز به راحتی میتواند از طریق فرامین صوتی با کاربر ارتباط برقرار کند. البته همین قابلیت میتواند حریم خصوصی افرادی که ممکن است از یک سیستم به صورت گروهی در منزل استفاده میکند را به مخاطره بیندازد. بهعنوان مثال کورتانا به راحتی میتواند لیست مخاطبین گوشی همراه را بر روی پیسی یا تبلت نمایش دهد و حال آنکه شاید صاحب گوشی همراه ممکن است از این امر خوشحال نباشد.
خوشبختانه ردموندیها با درک این موضوع امکانی تعبیه کردهاند که میتوان به راحتی کورتانا را طوری تنظیم کرد که به دستورات تنها یک شخص خاص عمل کند. برای انجام این کار کورتانا را باز کنید و Notebook را از سمت چپ منو انتخاب کنید و بعد Settings را انتخاب کرده و مطمئن شوید که Respond to به صورت To me تنظیم شده باشد. بعد از انجام این تظلمات، از شما خواسته میشود تا متنی که بر روی صفحهنمایش داده میشود را با صدای رسا بخوانید. پس از انجام این کار، ریتم گویش، لهجه و بم آن توسط هوش مصنوعی شناسایی شده و آن را در تنظیمات کورتانا ذخیره خواهد کرد. لازم به ذکر است که این قابلیت در سایر رقبای کورتانا مانند سری اپل یافت نمیشود.
تغییر برنامههای پیشفرض
معمولاً فایلها، اسناد و ایمیلهایی که دریافت میکنیم دارای یک لینک ضمیمه میباشد. حالا زمانی که بر روی لینک کلیک میکنید ممکن است مرورگر مایکروسافت اج باز خواهد شد و این در حالیست که شما قصد دارید که این لینک توسط فایرفاکس نمایش داده شود. همچنین ممکن است یاد قصد داشته باشید زمانی فایل صوتی را انتخاب میکنید بهطور خود کار با پخش کننده دلخواه شما پخش شود. برای این کار شما باید برنامهها پیشفرض برای باز شدن صفحات وب، فایلهای صوتی و یا حتی فایلهای متنی را تغییر دهید. برای تغییر برنامههای پیشفرض ویندوز 10 ازجمله مرورگر، پلیر، برنامه ایمیل و یا نقشه تنها کافی است به مسیر Settings > System > Default رفته و سپس بر روی هر دسته دلخواه کلیک کرده و درنهایت در فهرست اپلیکیشنهای موجود آن را که تمایل دارید را انتخاب کنید.